Policajti prešovského kraja objasnili polovicu trestných činov

24.04.2008 Prešov

Prešov 23. apríla (TASR) - Na území prešovského kraja zaznamenali v tomto roku policajti 2958 trestných činov, z ktorých sa im takmer polovicu podarilo objasniť.
Objasnenosť trestných činov v prvom štvrťroku tohto roka, sa oproti rovnakému obdobiu v roku 2007, zvýšila o 6,7 %. Uviedol to dnes na stretnutí s novinármi riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Prešove František Leško. Ten vyjadril spokojnosť s poklesom trestnej činnosti a uviedol, že pokiaľ ide o objasnenosť prešovský kraj sa zaradil na druhé miesto na Slovensku.
\"Som veľmi rád, že došlo k vyrovnaniu efektívnosti jednotlivých útvarov pokiaľ ide o objasňovanie prípadov. Veľký kus práce urobili okresné riaditeľstvá v Prešove a vo Vranove nad Topľou. \" uviedol pre TASR riaditeľ František Leško.
Najväčší podiel na trestnej činnosti, spolu 1427 prípadov, zaznamenali policajti v oblasti majetkovej kriminality. Páchatelia len krádežami vlámaním spôsobili občanom a organizáciám škodu vo výške 76,15 milióna Sk( 2,35 milióna eur). Najhoršia situácia v oblasti krádeží motorových vozidiel, je v regióne Popradu a Vysokých Tatier. Z celkového počtu 77 odcudzených vozidiel v kraji bolo 38 ukradnutých práve v tomto regióne.
Veľkú pozornosť venuje polícia aj ekonomickej trestnej činnosti kde zaznamenali viac ako 500 trestných činov. V týchto prípadoch ide predovšetkým o úverové podvody, sprenevery a krátenie dane. Vzhľadom na tieto skutočnosti požiadali policajti o spoluprácu aj daňové riaditeľstvo, ktoré im poskytuje metodickú pomoc pri dokumentovaní týchto prípadov. Na úseku násilnej trestnej činnosti evidujú policajti 300 prípadov. Dve vraždy, ktoré sa stali v okresoch Poprad a Humenné, zatiaľ však nie sú objasnené. Nelichotivý stav je aj v oblasti trestnej činnosti detí a mladistvých, ktorá tvorí až 25 % z celkovej trestnej činnosti v kraji. KR PZ sa bude v tejto súvislosti orientovať na prípravu preventívno-bezpečnostných akcií. Tie bude organizovať v spolupráci so základnými školami.
V štatistikách nehodovosti evidujú v prešovskom kraji v prvých troch mesiacoch tohto roka 1792 dopravných nehôd, pri ktorých prišlo o život 18 ľudí (z toho 10 chodcov) a 54 sa ťažko zranilo. Najčastejšími príčinami nehôd sú porušenie základných povinností vodiča, neprimeraná rýchlosť a v neposlednom rade požitie alkoholu pred jazdou. Policajti KR PZ v Prešove pripravili na 19. -25. mája preventívno-bezpečnostnú akciu Jablko-citrón.
 

Vyberte región